Redan som 2,5-åring rullade Edward Sandström iväg med mammans Jaguar.
Nu har den 38-årige racingstjärnan skrivit på för Mercedes-AMG.
2015 blev Edward Sandström den andre svensken någonsin att vinna Nürburgring 24-timmars. Nu kan Edward Sandström bocka av ännu en uppfylld dröm. I mars i år skrev föraren på för Mercedes-AMG, efter fem år hos Audi.
”Även om man alltid är trogen sitt team och sitt bilmärke så har jag innerst inne känt att Mercedes, särskilt med den nya GT-modellen, är en bil jag verkligen vill sitta i. Jag är tekniskt intresserad och är så imponerad över hur den bilen är byggd, hur de har löst alla detaljer både vad gäller design och teknik”, säger han.
I sin satsning på GT-racing i Europa har Edward Sandström bland annat kommit tvåa i det prestigefyllda Blancpain-Sprintmästerskapet 2013, och trea i Endurancemästerskapet 2014. Genom samarbetet med Mercedes-AMG hoppas han nu på ett ännu större steg ut i racingvärlden.
”Jag hoppas även få köra Bathurst 1000 i Australien, Daytona 24-timmars och det asiatiska GT-mästerskapen, där en av banorna är Suzuka Circuit i Japan.”
Men karriären började faktiskt med en smärre krasch – in i en korvkiosk. Edward Sandström var bara 2,5 år gammal när han satt och väntade i mammas Jaguar hemma i Örebro.
”Mamma hade glömt att lägga i handbromsen och jag fick rull på den där. Som tur var gick allting bra, men det var tydligt att jag var sugen på att köra bil redan från start.”
Efter uppväxten på gokart-banorna skulle en talangtävling 1998 anordnad av Teknikens Värld öppna bildörren. Vinsten var att få köra i en supportklass till STCC – JTCC– under ett år och som en av 450 anmälda valdes talangen Edward Sandström ut. Slutligen stod han också som segrare i tävlingen.
”Det blev min språngbräda”, säger han.
Efter åtta år i Schweiz har nu Edward Sandström precis flyttat tillbaka till Sverige och Stockholm. Den obevekliga jakten på förbättring fortsätter – nu tillsammans med Mercedes-AMG:
”Enda sättet att utvecklas är att jobba med människor som är bättre än dig själv. Jag arbetar också med två coacher i dag för att behålla den positiva känslan i mig. I dag kan man få extremt mycket data att analysera, men racing är framför allt en mental sport. Man måste kunna slå på den avslappnade föraren som hittar sitt ”flow”, som stänger ute allt annat och inte överanalyserar. Det låter enkelt, men är jättesvårt. Vinnarskallen ska vara obeveklig.”
Do you want to receive similar articles directly to your email in the future?
Subscribe here